Nyköping bör effektivisera arbetet mot våld i nära relationer

På gårdagens kommunfullmäktige ställde jag en interpellation till kommunalråd Urban Granström. Den kommer dock besvaras först på nästa kommunfullmäktige, det vill säga först i höst, men jag fick ändå möjlighet att läsa upp den och passar på att dela den även här. Så varsågoda – min syn på hur Nyköping bör effektivisera arbetet mot våld i nära relationer:

Regeringen utsåg i slutet av april en nationell samordnare för arbetet mot våld i nära relationer. Det blev Stockholms tidigare länspolismästare, Carin Götblad, som fick uppdraget. Tillsättandet av den här tjänsten är en tydlig markering från regeringens sida att man vill och måste ta krafttag mot den här typen av våld.

I Nyköping har vi ingen central funktion motsvarande den som nu finns på riksnivå. Vi har en kvinnofridssamordnare som är kopplad till den sociala divisionen. Och jag frågar mig varför det är så? Våld i nära relationer är brott som smetar av sig på hela samhället – och måste därför förebyggas och motarbetas i alla samhällsområden. För att kunna arbeta med de här frågorna på ett bredare plan borde den här tjänsten omvandlas till en central funktion, med mandat att arbeta över hela kommunen och inom kommunens samtliga divisioner.

Den borgerliga oppositionen i socialnämnden har drivit på för att det ska göras en akut översyn av de verksamheter i kommunen som arbetar med frågor som våld i nära relationer. Och så blir nu också fallet – i augusti ska den översynen vara klar. Det borgar för att vi i framtiden ska kunna få en bättre samverkan mellan, och därmed en större effekt av, de verksamheter i kommunen som arbetar med personer som drabbas av våld i nära relationer – oftast kvinnor och barn, men även män.

Jag avslutade min interpellation med att be Urban Granström om synpunkter på mitt förslag om en central, samordnande funktion när det gäller arbete mot våld i nära relationer. Och det svaret kommer jag alltså att få först på nästa kommunfullmäktige.

/Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s