Politiken måste få ta plats i skolan

Det är mycket om gårdagens kommunfullmäktige nu – men så lyftes också många viktiga frågor. En sådan var moderaten Charles Westerbergs interpellation gällande ungdomsförbundens rätt att bedriva politisk kampanjverksamhet på skolans område. Eller rättare sagt brist på – sedan en tid tillbaka råder nämligen kampanjförbud för ungdomsfördbunden på Nyköpings skolor. Ett beslut som delvis sägs vara grundat på rädslan för extremistpartier.

– Ska vi värna öppenhet, samtal och delaktighet eller ska vi kuva oss för extremismen och stänga ner det demokratiska samtalet mellan ungdomar och partier, var en av Charles Westerbergs frågor till MIljöpartiets Marco Venegas, ordförande i Utbildnings-arbetsmarknads-och integrationsnämnden.

Marco, själv en eldsjäl i kampen mot rasism, levererade ett bra svar: en dialog med de kommunala skolornas rektorer ska inledas och ambitionen är att en handlingsplan utarbetas efter de rekommendationer som finns i skriften ”Politiska partier i skolan”.

Bra. Det borde betyda att en förändring är att vänta och att ett felaktigt beslut rättas till. Men jag valde ändå att göra ett kort inhopp i debatten med följande inlägg:

Att tro att vi kan tiga ihjäl rasism, är ett allvarligt misstag. Att tro att skolungdomar kan skyddas från rasism är ett allvarligt misstag. Sverige är idag ett av flera europeiska länder som har ett extremparti i riksdagen. Och vi ser idag hur allt kallare toner sprids i takt med att den ekonomiska situationen blir allt tuffare. Det här är något vi måste SE, måste jobba emot. Och att tro att vi bygger medvetna och upplysta, starka människor genom att skydda dem från en obehaglig verklighet tror jag är helt fel.

Det är en aspekt. En annan är att det är viktigt att politiken får ta plats, det betyder att demokratin får ta plats. Ett politiskt intresse måste få byggas, och stimuleras, även hos unga. Kanske framför allt hos unga?

 /Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s