Sporthall – ja. Dålig affär – nej.

Sporthallsdebatten dominerade gårdagens kommunfullmäktige i Nyköping. En ny sporthall är på sätt och viss ett blocköverskridanded vallöfte. Såväl den röd-gröna majoriteten (eventuellt med betoning på dess rosenröda inslag?) som vi moderater gick till val med ambitionen att bygga en ny sporthall i Nyköping. Men sedan den röd-gröna valsegern 2010 har kommunens ekonomi blivit allt mer ansträngd med nedskärningar i kommunens kärnverksamheter som följd. Personligen inledde jag gårdagen med sammanträde i barn- och ungdomsnämnden, där vi klubbade igenom majoritetens budgetförslag. Det är viktigt att betona att det är ett förslag, men skulle det gå igenom skulle det få alarmerande konsekvenser för barn- och ungdomsverksamheten i vår kommun. Att då några timmar senare, i kommunfullmäktige, rösta ja till en mycket kostsam sporthall kändes för mig helt ogörligt. Känslan av orimlighet späs på av att det förslag som lagts fram är ett mycket kostsamt sådant. 18 miljoner kronor om året, i trettio år, blir kostnaden för kommunen att hyra den nya hallen. Det är en hisnande summa pengar, under en väldigt lång tid. För ett (kall)hyreskontrakt.

Vi och våra allianskollegor begärde återremiss på grund av bristande underlag för vad som ser ut att bli en dyr och dålig affär. Men det betyder inte att vi inte vill ha en ny sporthall. Vi köper bara inte majoritetens åsikt att det handlar om att ”bygga eller inte bygga”. Särskilt inte när det gällande förslaget innebär att vi hyr. Dyrt. Vi tycker att det handlar om att bygga rätt, att hantera skattepengar på ett ansvarsfullt sätt. Och när det skärs ned i kommunens övriga verksamheter är det inte rimligt att betala (onödigt mycket) pengar för en sporthall.

Vi vet att kommunens träningsytor, såväl befintliga hallar som skolornas gymnastiksalar, är fullbokade. Vi vet också att träning, möjligheten att röra på sig, att motionera, är en nyckelingrediens när det gäller det nödvändiga arbetet med att förbättra folkhälsan. Idrotten är viktig – inte bara ur hälsoperspektiv utan också ur ett socialt perspektiv. Den är värd att satsa på. Den måste satsas på.

Men det är inte bara idrotten vi kan säga det om. Det gäller även för flera andra områden som ligger under kommunens ansvar. Vårt ansvar. Att ta ansvar för kommunens ekonomi och verksamheter innebär att göra tuffa val. Det skulle vara så oändligt mycket roligare att säga ja. Men när pengarna inte räcker tvingas man välja. Det finns, i min värld, ingen anledning att resonera annorlunda med kommunens ekonomi än med sin egen hushållsekonomi. Därför vill vi avvakta med en nyinvestering av den här typen. Och, när kommunens ekonomi stabiliserats, se över möjligheterna för att hitta en mer ekonomisk lösning. Och kanske en mer rimlig typ av hall? Det aktuella förslaget beskrivs bättre som en arena, en arena med extra allt

/Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s