Det finns inga dåliga kläder – bara dåliga debatter, eller?

Jag önskar att det gick att skylla på nyhetstorka när en sådan sak som att Frankrikes bostadsminister Cécile Duflot uppmärksammas för sitt val av kläder vid ett tal till den franska nationalförsamlingen. Men så är det tyvärr inte. Vad kvinnor har på sig, i det här fallet en blommig sommarklänning, tenderar att skapa debatt med jämna mellanrum och även i hyggligt ymnigt nyhetsflöde nå förstasidorna.

Kläder är förvisso intressant. Bortsett från att hålla oss varma – eller svala – så utgör kläderna också ett signalsystem som med olika koder kan stärka eller försvaga intryck och budskap. Väl värt att tänka på vad man sätter på sig alltså. Och kanske därför intressant att rapportera om?  Men då har jag ett litet önskemål: visst, vi kan snacka väskor, klänningar o urringningar – om vi också snackar slipsar, skor o kostymer. För att den franska bostadsministern adresserar nationalförsamlingen i blommig klänning är inte mer intressant än att den franske presidenten representerar sitt land i trista slipsar.

DN:s Linnea Johansson, Aftonbladets Katrine Kielos och The Guardians Agnes Poirier är några som redan skrivit intressanta texter om hur kvinnor bedöms utifrån sin klädsel. Själv har jag redan tröttnat. Låt oss fokusera mer på vad människor står FÖR, än vad de står I.

/Anna

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s