Skakad och upprörd

Att svenska säkerhetspolisen väljer att leka James Bond på sin personalfest är omöjligt att låta bli att fnissa lite åt. Men leendet stelnar snabbt när man inser kostnaden av tilltaget – en partybudget på drygt fem miljoner kronor. Det är mycket pengar. Orimligt mycket pengar för en personalstyrka på närmare 1 000 personer, som därmed alltså ätit, druckit och roat sig för 5 000 kronor per person. På en kväll. Some party.

Säpochefen, Anders Thornberg menade att personalen förtjänade en uppmuntrande tillställning. Ett uttalande som ekar lika tomt som när Tillväxtverkets förre chef, Christina Lugnet, satsade närmare en miljon kronor på en medarbetardag på Grand Hotel och på fullt allvar påstod att det var det billigaste alternativet.

Det finns så klart mycket att säga om det här. Att Säpo kryddade sitt spektakel med att strula med momsen, och sen hävdade att man inte kände till gällande momsregler för internrepresentation stärker knappast myndighetens anseende. Eller förtroendet för dess chef. Att Christina Lugnet inte verkar medveten om det var och varannan svensk känner till – nämligen att Grand Hotel i Stockholm inte är ett lågbudget alternativ – stärkte inte heller hennes auktoritet som chef.

Men värst av allt är nog den totala bristen på känsla för vad som är rimligt. För utan den spelar det ingen roll hur många regler som sätts, hur många policys som skrivs eller hur många samtal som förs kring stadgar, mål och anseende. Precis som i så många andra fall kommer man, även på en hög chefspost, väldigt långt med sunt förnuft. Liksom man inte kommer särskilt långt alls utan det. Lägg därtill ansvarskänsla. En förmåga att känna ansvar för såväl myndighetens uppdrag och anseende, som de skattepengar som finansierar den. Att se på skattepengar som sina egna är en nyttig tankevurpa att göra innan man spenderar dem. Skulle man själv, eller skulle man i ett eget privat företag, anse sig ha råd att satsa så här mycket pengar på personalfester? Med största sannolikhet inte.

Saknar man den här typen av egenskaper, den här avgörande förmågan att avgöra vad som är rimligt, då hjälper inte en snabbkurs i momshantering eller en briefing om lämpliga konferensanläggningar. Då är man helt enkelt fel person på fel plats. Och det är något som noga bör analyseras när man fortsättningsvis tillsätter myndighetschefer. Det handlar i väldigt stor utsträckning om att hitta goda ledare. Och sedan kräva ansvar.

/Anna

1 thought on “Skakad och upprörd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s