Länge leve skatte… höjningen?!

På gårdagens kommunfullmäktige klubbades beslutet om en ny sporthall på Rosvalla i Nyköping. Vi oppositionspolitiker debatterade för ännu en återremiss. Kan tyckas tjatigt, men är underlaget bristfälligt så är det. Ekonomiska beslut av den här storleken bör vara väl underbyggda, anser vi. Men där går det en tydlig skiljelinje mellan den röd-gröna majoriteten och Alliansen: Majoriteten tycker att det viktigaste är att bygga, nu. Alliansen tycker att det är viktigast att bygga rätt, när vi har råd. I dagsläget är vår bedömning att vi inte har det – Nyköpings ekonomi är ansträngd. Enligt revisorerna klarar inte kommunen balanskravet och i den budgetberedning som nu pågår skissas det på tuffa nedskärningar. I det läget känns det inte ansvarsfullt att satsa på det sporthallsförslag som majoriteten har lagt fram.

Gårdagens kommunfullmäktige inleddes dessutom med ett mycket välbesökt ”Allmänhetens frågestund”: Nyköpings tennisklubb, såväl aktiva föräldrar som barn, krävde svar på när deras dryga två år långa väntan på en ny tennishall är över. Det är tydligt att den nya sporthallen – sin storlek till trots – knappast tillfredsställer alla behov.

18 miljoner kronor om året, i trettio år, för en ny sporthall. Det är en tung kostnad för Nyköpings invånare att bära. Och det är ändå bara ett av de investeringsobjekt som majoriteten har planerat in. Andra objekt som lär stretcha kommunbudgeten kommande år är den nya högstadieskolan, ett nytt resecentrum, en funktionell lösning på Hamnvägen. För att nämna några. Investering är dock inte rätt ord när det gäller sporthallen. Och det är kanske det mest alarmerande med det förslag som majoriteten har lagt fram: att Nyköpings nya sporthall inte blir Nyköpings – utan byggföretaget Peabs.

Vi sitter just nu i budgetarbeten där besparingskraven är minst sagt kännbara. Ekonomi handlar om val och prioriteringar. Jag vill också ha en ny sporthall. Absolut. Men inte till vilket pris som helst och jag skulle vilja få en tydligare bild av hur priset för den här arenan kommer att se ut i slutändan. Vilka åtgärder tvingas kommunen att vidta? Tvingas vi lägga ner musikskola? Nattdagis? Och vad händer med hemtjänsten?

Ett av huvudargumenten för den här sporthallen är att vi måste satsa på ungdomarna. Och det är helt rätt. Vi måste satsa på ungdomarna. Men ÄR det en satsning på ungdomar när man med ena handen betalar överpris för en sporthall – samtidigt som man med den andra skär ned inom skola, barnomsorg och ungdomsverksamhet?

Jag undrar var pengarna ska tas? Och hur hög skattehöjningen blir?

/Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s