Nyköpings lekplatser måste bli tillgängliga för alla barn

I dag skriver jag och mina partikollegor, Tina Palme, Lotti Svebéus och Måns Cederberg, i Sörmlands Nyheter om den motion vi lämnade in till kommunfullmäktige i förra veckan – en motion som kräver en översyn av kommunens lekplatser. I princip alla lekplatser saknar nämligen anpassning för barn med funktionshinder – det är ett allvarligt fel och vi kräver omedelbara åtgärder. Tina, Lotti, Måns och jag har under året tittat närmare på just barnfrågor. Något vi kommer att fortsätta göra. Motionen om lekplatser följer vi upp med en cykeltur kring stadens lekparker den 29 september. Då hoppas vi få träffa så många barn, föräldrar och mor/farföräldrar som möjligt för att kunna bilda oss en ännu bättre uppfattning om hur vi kan göra barns situation i Nyköping ännu bättre. Men självklart tar jag gärna emot åsikter, förslag och idéer även via mail och här på bloggen. Hör av er!

/Anna

Vår insändare i dagens SN:

I Nyköpings kommun är endast en av sjuttio lekplatser tillgänglighetsanpassade, det vill säga möjliga att leka i för barn med funktionsnedsättning. Det är inte acceptabelt.

Att kunna gå till en lekplats och leka borde vara självklart för alla barn i vår kommun. Men det är det alltså inte. Den absoluta huvuddelen av lekparkerna saknar exempelvis ramper upp till klätterställningar, räcken och sittstöd i sandlådor så att även barn med funktionsnedsättning kan leka där.

Att inte kunna vara med och leka i lekparken skapar naturligtvis ett utanförskap för barn, som redan måste kämpa mer än andra för att hänga med. För att kunna delta. Det är att göra det svårt för en grupp som förtjänar all hjälp den kan få.

Nyköpings kommun har idag som målsättning att skapa säkra lekplatser. Den målsättningen bör, enligt vår mening, utökas till att omfatta det självklara – att lekparkerna görs tillgängliga för alla barn.

I en motion inlämnad till kommunfullmäktige den 11 september begär vi en omedelbar inventering av kommunens lekplatser. Och att de åtgärder som krävs vidtas för att samtliga lekplatser inom Nyköpings kommun blir tillgängliga för alla – även för barn med funktionsnedsättning.

Tina Palme (M), Anna af Sillén (M), Lotti Svebéus (M) och Måns Cederberg (M).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s