Barns behov ska styra – inte föräldrars situation

På gårdagens kommunfullmäktige lade vi tillsammans med våra Allianskollegor en motion om alla barns rätt till förskolan. I Nyköping har idag barn till föräldrar som är arbetslösa eller hemma med småsyskon rätt att vara 15 timmar i veckan på förskolan. Men vi anser att den tiden ska utökas till 30 timmar. Det är en förändring som innebär att vi byter perspektiv – istället för att utgå från föräldrarnas situation, sätter vi barnens behov främst. Förskolan är oerhört viktig för barnet och att det sker förändringar i familjen, som ett nytt syskon eller att mamma eller pappa blir arbetslös, ska inte förändra barnets rätt till lärande. Barnets behov ska styra, inte barnets hemförhållanden.

Satsningen är också viktig ur ett integrationsperspektiv. För ett barn som kommer till Sverige är förskolan ett väldigt värdefullt forum när det gäller att lära sig språket, få kompisar och förståelse för vår svenska kultur. Vi ska också komma ihåg att för barn som lever i besvärliga hemförhållanden utgör förskolan ofta den trygga punkten. De barnen förtjänar i allra högsta grad att ha samma tillgång till sin förskola som barn med välfungerande hemmiljöer. Vi får också idag tydliga signaler på att barn som har gått i förskola har det lättare i skolan – en viktig signal att ta vara på när vi idag ser ett behov av att höja skolresultaten i Nyköpings kommun.

Viktigt att påpeka är att vårt förslag innebär att man ger alla barn samma rätt  till förskola. Beslutet huruvida man ska utnyttja den rätten eller inte är fortfarande föräldrarnas. Det är med andra ord ett förslag som först och främst stärker barnets rättigheter/möjligheter, men också skapar större valfrihet för föräldrarna genom en utökad service inom barnomsorgen.

/Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s