Nej tack till kvotering – av såväl kvinnor som män

Igår öppnade finansminister Anders Borg för att en lagstiftning om kvotering kan bli aktuell om vi inte ser en ökad vilja till förändring när det gäller antalet kvinnor i bolagsstyrelser (DN 24/6). Vi Moderatkvinnor säger nej till kvotering. Något som vår ordförande Saila Quicklund är mycket tydlig med i dagens DN. Kvinnor ska känna att de sitter i en styrelse av en enda anledning – att de är rätt person och har rätt kompetens för platsen. Detsamma bör naturligtvis gälla män.

Kanske då lika bra att vara extra tydlig med att vårt nej till kvotering gäller såväl män som kvinnor. Att inte börja kvotera in kvinnor är lika viktigt som att sluta kvotera in män, vilket sker i idag i och med att rekryteringsförfarandet inte är tillräckligt bra. Som ekonomikrönikör Pia Gripenberg uttrycker det ”Få kvinnor vill bli kvoterade in i styrelser. De vill sitta där i kraft av sin egen kompetens. Samtidigt sitter manliga ledamöter kvar på sina poster, till synes bekymmerslösa över att deras främsta merit är att de jagar älg med styrelsens ordförande.” Det är såklart lite raljant uttryckt, och självklart gäller det inte alla män. Men det sker, och rekryteringsprocesserna är så pass begränsade till mindre kretsar att kompetenta kvinnor inte blir lika lätta att hitta. Trots att det idag inte råder någon som helst brist på välutbildade kvinnor. Och här har vi en nyckel till den sneda könsfördelningen i såväl bolagsstyrelser som ledningsgrupper – målbild och rekrytering. Det är kompetens som ska räknas, och får kompetens styra blir rekryteringsförfarandet allt mer avgörande. Bolag som sätter upp tydliga mål när det gäller könsfördelningen i sina styrelser och ledningsgrupper och kopplar detta till de kompetenskrav som finns lär inte ha några problem att skapa en jämn fördelning av män och kvinnor.

Det finns goda exempel på hur man kan satsa här – Battle of the numbers är ett svenskt exempel på ett målmedvetet och näringslivsstyrt arbete för att få fler kvinnor till operativa chefspositioner. I dagens DN berättar rekryteringsproffsen Karin Wallin och Eva Andersson, som driver egna rekryteringsfirman Maquire, att de vid sina 300 senaste rekryteringar låtit jobben går till kvinnor.

Det går alltså. Det är som med det mesta annat – when there’s a will there’s a way. Frågan som bör ställas till storbolagen på Svarta Listan är alltså – varför vill ni inte? Och för ett bolag som vill uppfattas som modernt och framåtsträvande borde det vara en tämligen pinsam fråga att tvingas formulera ett konkret svar på. 

I stället för att hota med kvotering bör vi satsa mer på att öka medvetenheten kring behovet av proffsiga rekryteringsförfaranden och väl sammansatta valberedningar med tydliga mål att öka jämställdheten. Och samtidigt fortsätta det politiska arbetet med att anpassa samhällssystem och förändra attityder så att möjligheten ökar för att två personer i en familj ska kunna driva en karriär.

/Anna

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s