Talang får kommunen att växa

På vårens sista kommunfullmäktige klubbades den strategi som ska styra Nyköping mot en förbättrad integration. Ett viktigt beslut inte bara för att strategin förhoppningsvis kommer att underlätta arbetet med att foga samman vår idag alltför segregerade kommun. Strategin i sig är också ett tecken på den starka politiska viljan att skapa en socialt sammanhållen stad där tolerans och lika möjligheter för alla ska vara ledord. Att den politiska ambitionen här spänner över blockgränsen framgick tydligt i integrationsutskottets inlägg i Sörmlands Nyheter (11/6) där företrädare för M, Fp, S, V och Mp tydligt markerade enighet i slutsatsen att tillsammans verka för att ”människor som är födda utanför Sverige ska bli mer delaktiga i samhället, snabbt nå egen försörjning och bra språkkunskaper”.

Nu gäller det bara att göra verklighet av det här. Och i det arbetet bär alla vi Nyköpingsbor ett ansvar. Att bättre lyckas integrera nyanlända invånare är avgörande för kommunens ekonomi och utveckling. Framtidsanalytikern Peter Eklund tog i det anförande om integration som inledde kommunfullmäktige upp tre utmaningar som Sörmland står inför: den demografiska utvecklingen som innebär att en relativt stor del av vår arbetskraft i Nyköping och övriga Sörmland går i pension fram till år 2020. Integrationen – det tar åtta (8!) år för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden i vårt län (siffran gäller 50 % av männen, för kvinnor tar det ännu längre tid). Och slutligen vikten av att anpassa utbildningssystemet till efterfrågan och bättre ta till vara den talang och kompetens som nyinflyttade människor från andra kulturer har med sig.

Just det sistnämnda – att tillvarata talang – tror jag ofta glöms, underskattas i vårt samhälle. Ekonomen Kjell A Nordström för i sin bok ”Funky business – talang får kapitalet att dansa” ett resonemang som, i korthet, går ut på att den nya världen är annorlunda och du kan glömma vad du visste igår.  Att vara annorlunda är en konkurrensfördel, det går inte längre att göra business as usual. Tänk nytt. Och precis så tror jag vi måste se på integrationen och på de människor som invandrar till Sverige. De berikar oss och vårt land. Inte bara kulturellt, utan även ekonomiskt (visar också OECD:s rapport om migrationens följder). Olikheter skapar dynamik och utveckling. Olika kulturer skapar olika talanger. Och de talanger som vi inte har, men som invandringen ger oss, gör vi smartast i att ta väl vara på. För vi behöver dem. Eller, för att vara helt ärlig, vi kommer inte klara oss utan dem.

/Anna

P.S. Det här inlägget har också publicerats i Sörmlands Nyheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s