Min syn på skolsnippan

Carolina Falkholts målning av en snippa på en vägg i Nyköpings nya högstadium har väckt debatt. Liksom kommunens beslut att måla över den – ett beslut man dock nu backat på, eller? Min syn på saken är i korthet:

Det är alltid välkommet med en debatt om kvinnlig representation i konsten. Välkommet och viktigt. Liksom diskussionen om varför snippor väcker mer uppståndelse än snoppar. Så borde det inte vara, naturligtvis. Men många har jämfört Falkholts graffitti-snippa med statyn av Prometheus som pryder Nicolaiskolans gård och det tycker inte jag är en riktig jämförelse att göra. Statyn på Nico är förvisso naken och ja, man ser snoppen, men det är ett verk som i första hand föreställer en person. Falkholts målning föreställer ett kön. Bara. Och det kan, tycker jag, vara på sin plats att reflektera lite över det. Varför bara ett kön? Varför inte en ”hel kvinna”. Känns inte just det faktum att det bara är en snippa lite objektifierande? Den manliga statyn på Nico är i stolt och ståtlig helfigur. Det kvinnliga konstverket på Nyköpings högstadium är däremot reducerat till ett kön. Kanske är det just det som är konstnärens tanke, en medveten provokation? Fine. Men poängen är tveksam, tycker jag, som menar att vi när det gäller all avbildning av människor måste komma bort från den norm att män oftast avporträtteras med fokus på egenskaper och kvinnor med fokus på kroppar och utseende.

Falkholts målning har dock satt igång en viktig debatt. Det är bra. Det som är ytterst tveksamt är processen innan. Hur är det möjligt att kommunen beställer en målning till sin nybyggda högstadieskola utan att veta vad man faktiskt betalar för? Konst är viktigt, konst betyder något och med konst kan man visa värdegrunder och skapa en anda. Därför ska konst i offentliga lokaler vara noga genomtänkt och ha en tydlig poäng. I fallet Nyköpings högstadium – där en uttalad värdegrund ska vara solidaritet och integration tycker jag man borde ha satsat på ett konstverk som tar upp just det. Mer än gärna med ett uttalat budskap om jämställdhet och alla människors lika värde.

Och appropå integration: Nyköpings högstadium ska samla, integrera och bygga styrka och kunskap hos elever även från andra kulturer än den svenska. Och man kan tycka vad man vill om att vissa kulturer skyler kvinnokroppen i större utsträckning än andra, men ingen tjänar på att skolan blir ett känslo- och konfliktladdat rum för de tjejerna och deras föräldrar. Tvärtom. Skolan ska vara en tillgänglig plats för alla. Ur det perspektivet känns Falkholts verk synnerligen ogenomtänkt.

Nu är målningen där och de reaktioner som kommit från nytillträdda rektorer känns sansade och sunda. Inställningen är att konstverket och den debatt den medför ska bli ett verktyg för att lyfta värderings- och genusfrågor i skolan. Gott. Jag vidhåller att det är en intressant målning, men på fel plats. Att måla över den vore dock ett misstag utifrån den viktiga diskussion den medfört. Förhoppningsvis kan den istället bli en ständig påminnelse om att kvinnor och män fortfarande avbildas så olika. Och uppmuntran till förändring.

/Anna

http://www.gp.se/kulturnoje/1.2253449-nykopingsrektor-vill-behalla-graffitivagg

1 thought on “Min syn på skolsnippan

  1. Hej Anna! Mycket bra har Du skrivit om målningen. Det finns gamla traditioner i konst att gestalta kvinnliga kroppar, om tittar vi på dem – kvinna jämmer sin kön med hand eller draperi av någon slags tyget. Manliga kroppar är alltid nakna med snopen som man kan betrakta.
    Fel är från båda håll- kommunens och konstnärens. Först konstnären måste visa skiss vad ska målas och efter med godkännande från kunden måla.
    Ha det så bra Anna. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s