Så här vill vi Moderater utveckla skolan i Nyköping

I lördagens SN skrev jag och mina moderata kollegor om hur vi vill utveckla skolan i Nyköping:

För att ha en bra skola måste man ha bra, välutbildade lärare. Satsningen på förstelärare i kommunen är ett första steg. Det måste följas upp med att införa lektorat, för att säkerställa en hög ämneskompetens.

Vi vill säkerställa att alla elever får sin garanterade undervisningstid. Idag finns inget krav på grundskolor att redovisa att eleverna fått den tid de har rätt till i alla ämnen. På gymnasienivå finns denna skyldighet, därför har vi för avsikt att införa det också på grundskolenivå, vilket blir en klar kvalitetshöjning.

De som lär sig främmande språk tidigt, lär sig i allmänhet snabbare, blir bättre på sitt modersmål och även på andra områden. Därför tänker vi införa undervisning i moderna språk, helst redan från åk 4, men senast i åk 6.

Alla barn ska ha samma förutsättningar när de börjar skolan – därför driver vi frågan om alla barns rätt till 30 timmars förskola. Vi vill också att såväl grundskole- som gymnasielever ska ha tillgång till en frivillig sommarskola för att klara godkända betyg.

Vi vill stoppa missgynnandet av friskolorna som (S) idag bedriver genom att låta de kommunala skolornas förluster täckas med skattepengar medan friskolorna får klara sig på tilldelade medel. Det är en oacceptabel särbehandling.

Vi vill utveckla, öka antalet och höja kvaliteten på högstadieprofilerna, men hur klasserna organiseras är inte en fråga vi politiker kan påverka. Det är, enligt skollag, en rektorsfråga. Vi tror på idén att öka integration och dynamik med blandade klasser men vill understryka vikten av att varje elev får möjlighet att utvecklas utifrån sin individuella förmåga. Vi ser allvarligt på att skolledningen ännu inte lyckas informera elever, föräldrar och personal på ett sätt som skapar förståelse och lugn.

Vi satsar i vår budget fem miljoner kronor mer på skolan än majoriteten.

Anne-Marie Wigertz, oppositionsråd

Anniola Nilsson, 2:e v. ordf 
Barn- & Ungdomsnämnden

Anna af Sillén, ledamot Barn- & Ungdomsnämnden

Petter Söderblom, ledamot Barn- & Ungdomsnämnden

Du kan även läsa texten på Nyköpingsmoderaternas hemsida: http://www.moderat.se/debatt/detta-vill-moderaterna-med-skolan-i-nykoping

Läs också gärna Dagens Samhälles artikel om hur skolresultaten är sämst i S-styrda kommuner: http://bit.ly/1dIcRKf

/Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s