Dags att tala klarspråk

Man kan säga, och känna, mycket om att Donald Trump vann valet i USA. Men jag behöver inte fler analyser om varför det gick som det gick. Det finns en fullt rimlig anledning till det osannolika valresultatet: det fanns ingen annan kandidat än Trump som talade klarspråk. Jag gillar inte det han säger, inte alls. Jag tycker han är bedrövlig, hans värderingar suger och han är ovärdig ämbetet. Men till skillnad från många andra politiker så säger han något om det som är obehagligt, det politiskt inkorrekta. Han tar debatten. I total brist på finess och utan rimliga lösningar, men han tar debatten. Han duckar inte.

I Sverige är vi halvvägs i mandatperioden. För mycket tid av de första två åren har gått åt till att manövrera i ett debattlandskap där ett politiskt korrekt etablissemang har dragit upp alltför snäva gränser kring vad som är rimligt att prata om och inte. Utanför de gränserna står våra väljare och funderar på när deras förtroendevalda ska sluta snacka politiska och börja snacka svenska? Och när skönmålande av det som är svårt att prata om ska upphöra till förmån för ett modigt samtal om lösningar, som kan vara både obekväma och svåra att landa i – men som är det som är relevant för människor.

Halvvägs i mandatperioden – det betyder två år kvar att bli bättre på. Två år att göra mitt bästa för att bli det bästa politiska alternativet – det enda sättet att vinna val på. Som Jonathan Pie säger: be a better candidate. Inget annat funkar.
Nu är det klarspråk och mod som gäller.

/Anna

”You can either f*ck of to your safe space or you can debate. Being offended doesn’t work anymore. The only thing that works is bothering, doing something, engage in the debate. Talk to people who think differently than you and persuade them with your argument. Stop thinking that the people who don’t agree with you are evil, sexist, racist or stupid and talk to them. Talk to them and persuade them otherwise. Because if you don’t I’ll tell you what you’ll get – you’ll get President Trump.”
/Jonathan Pie

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s